Aquincum – Mocsáros Egyesület

JÓ JÓbudán! pályázatunk egyik nyertese, az Aquincum-Mocsáros Egyesület egy könyvszekrény és olvasósarok kialakítását tervezte az egyesület által fenntartott Gladiátor utcai pihenőparkban: a park egy fedett részén egy lefestett, átalakított, kitapétázott szekrényt és ülőbútort helyeztek el a konténer mellett gyerek és felnőtt ismeretterjesztő könyvekkel, amit kreatív módszerekkel készítettek el. Céljuk a közösségfejlesztés, közösség-formálás, az összetartozás erősítése volt.

A könyvszekrényhez egy régi, más célra használt bútort alakítottak át új funkcióra, ezt is úgy tervezték, hogy – a szakipari munkák kivételével – az egyesület tagjai, támogatói, testvér egyesületeik tagjai végzik el. A kivitelezést a szokatlanul esős szeptember hátráltatta, így végül novemberben tudtak hozzáfogni a régi szekrény átalakításához: közösségi, önkéntes munkával lecsiszolták, több rétegben lefestették, lelakkozták. Az ajtókra plexiből ablakokat készítettek, így a régi szekrényből igazi könyvszekrény lett. Mellé egy kis piknikpadot is rendeltek, amit szintén ők festettek, lakkoztak le. Az összes munka több mint 25 órát vett igénybe. Az átadóra 2022. december 11-én került sor. Előtte a lakóközösségben 400 példányban szétosztott hírlevélben felhívták a figyelmet a könyvsarokra, bemutatták annak funkcióját, és felhívást tettek, hogy akinek van otthon olyan gyerekkönyve, amit szívesen megoszt a közösséggel, az vigye el vagy az átadó ünnepségre, vagy később majd a parklátogatásaik során. A szekrény már az átadó napján szép számú könyvet tartalmazott – a rendezvényen részt vevő családok is vittek jópárat, azóta pedig további kötetekkel bővült a könyvállomány. A könyvszekrényre kihelyezték annak „használati utasítását” is, hogy a későbbiekben is mindenki számára érthető legyen annak funkciója és használatának szabályai. A társasjátékok kihelyezésével szeretnék megvárni a jó időt.

A könyvsarok átadójával egyidőben, ugyanazon a napon ünnepelték a pihenőpark fennállásának huszadik évfordulóját is.

A projekt megvalósítása során közösségi összefogással, egy régi könyvszekrény újra hasznosításával az egyesület egyik fontos alapelvét, a fenntarthatóságot tudták a gyakorlatba átültetni – az Aquincum-Mocsáros Egyesület munkájának egyik fő iránya, tevékenységük kerete a környezetvédelem, a fenntarthatóság fontossága: a kerületben elsőként szervezték meg a használt sütőolaj begyűjtését, a hulladékokat is 20 éve szelektíven gyűjtik. Ezért is volt fontos számukra, hogy a vállalt projektet egy régi tárgy felújításával valósítsák meg.

A folytatást tavaszra tervezik, a már említett társasjátékok kihelyezésével, esetleg közösségi társasjáték napok szervezésével.