2022

Közhasznúsági beszámoló

A Jóbuda Közösségi Alapítványt 2021 nyarán jegyezték be hivatalosan. Azóta 10-12 aktív taggal és további 8-10 önkéntessel dolgozik, valamint 2022 szeptemberétől 1 fő fizetett alkalmazottja van. Az Alapítvány célja a helyi összefogásnak és a helyi társadalom erejének növelése, a szomszédsági összetartozás, a lakóhelyi felelősségvállalás, a lokálpatriotizmus és a civil társadalmi részvétel erősítése. Arra kötelezte el magát, hogy a helyi erőforrásokat mozgósítva helyi kezdeményezéseket és előremutató közösségi ügyeket támogat.


A 2022. év során összesen 1 540 000 Ft adományt gyűjtöttünk, 590.000 Ft támogatást osztottunk ki pályázat útján, 250.000 Ft értékben tartós élelmiszert, ruhát és vásárlási utalványt juttattunk a kerületbe menekült ukrajnai családoknak és számos további programot bonyolítottunk le.

2022. évi programjaink, eseményeink

január 14. Évtervező egész napos találkozó
március 10. Mosógép vásárlása és leszállítása a határ menti Uszkára
március 12. Szervezetfejlesztő tréning
március 18. Krízis Alap létrehozása
március 28. Látogatás az Óbudai Családsegítő Központban
május 20 – június 18. Swimathon kampány
május 30. Felhívás koordinátori munkakör betöltésére
június 21. Jó Jóbudán – támogatási pályázat meghirdetése
július 2. Kampányzáró találkozó a Swimathon nagykövetekkel a Mad Garden Buda kertjében
július 18. Születésnapi parti a Római-parton, a Garden Placc kertjében
szeptember 2. Interjú a Civil Rádióban
szeptember 5. Sulibazár az óbudai Platán Könytár udvarán
október 7-8. Részvétel a Közösségi Alapítványok találkozóján Leányfalun
november 5. Jóreggelt Jóbuda – hajnali séta
november 5 – december 23. Könnyítsünk a nehezén! Adománygyűjtő kampány az adjukössze.hu felületén
december 7. Le a kalappal! – adománygyűjtő est


Adománygyűjtés

A 2022. év két nagy adománygyűjtő kampánya sikeres volt, 2022 folyamán összesen 81
támogatónk volt, közülük többen már nem először adományoztak a szervezetünknek.

  • „Bukás helyett mentort!” címmel május 15. és június 15. között csatlakoztunk az országos Swimathonhoz, ami egy négyhetes közösségi adománygyűjtő kampány és egyben egy sokszereplős és jó hangulatú közösségi esemény, ahol olyan emberek kérik a támogatást, akik az általuk képviselt jó ügyek egyfajta „nagykövetei”. A gyűjtésünk célja ezúttal egy kerületi iskolai mentorprogram létrehozása volt. A kampány során összesen 800 757 Ft támogatás gyűlt össze.
  • „Könnyítsünk a nehezén – Fejlődés mentorral!” címmel november 2 és december 25.
    között újabb közösségi adománygyűjtő kampányt bonyolítottunk le a mentorprogramunk folytatásának anyagi fedezésére. A kampány során összesen 370.000 Ft adományt sikerült összegyűjtenünk.

Civil közösségek támogatása

2022 májusában pályázatot írtunk ki a kerületi civil szervezetek, lakóközösségek, civil csoportok részére JÓ JÓbudán címmel. A beérkezett pályaművek értékelése alapján 5 csoportnak összesen 590.000 Ft támogatást osztottunk ki. A pályázat nyertesei:

  • A Maradjanak a Fák a Rómain civil csapat, akik kiástak és újra lerögzítettek, majd
    felújítottak kilenc köztéri padot a Római-parton, ezután pedig közösségépítő
    bográcsozást tartottak közel 50 fő részvételével. A padfelújítás időpontja 2022. október 22. volt, helyszíne a Szent János utcától északra lévő játszótér. A felújítási munkálatokon kb. 15 fő vett részt, főként helyi lakosok. A bográcsozást a rossz idő miatt 2022. december 3-án, a Külker Evezős Klub hagyományőrző Mikulás Kupájakor tartották. Az előzetes tervezési, szervezési feladatokat, ill. az előkészületeket a Maradjanak a FÁK a Rómain hat fős szervezői csapata végezte – hozzájuk csatlakozott egy óbudai asztalos, valamint a tágabb aktivista csapatuk, a komposzt közösségük oszlopos tagjai, ill. a Külker Evezős Klub vezetője és a klub tagsága is bekapcsolódott. A padok rögzítése nagyon jól sikerült, egy korábbi módszerüket továbbfejlesztve, az új betoncserepes technológiának köszönhetően – a korábbival ellentétben – most kézi erővel megmozdíthatatlanná váltak, így ez várhatóan nem igényel majd további figyelmet – viszont csiszolásuk és lakkozásuk két évente ajánlott, erre ismét szerveznek majd közösségi programokat.
  • Az Aquincum-Mocsáros Egyesület, akik egy könyvszekrény és olvasósarok kialakítását
    tervezték az egyesület által fenntartott Gladiátor utcai pihenőparkban: a park egy fedett
    részén egy lefestett, átalakított, kitapétázott szekrényt és ülőbútort helyeztek el a
    konténer mellett gyerek és felnőtt ismeretterjesztő könyvekkel, amiket kreatív
    módszerekkel készítettek el. Céljuk a közösségfejlesztés, közösség-formálás, az
    összetartozás erősítése volt. A könyvszekrényhez egy régi, más célra használt bútort alakítottak át új funkcióra, ezt is úgy tervezték, hogy – a szakipari munkák kivételével – az egyesület tagjai, támogatói, testvér egyesületeik tagjai végzik el. A kivitelezést a szokatlanul esős szeptember hátráltatta, így végül novemberben tudtak hozzáfogni a régi szekrény átalakításához: közösségi, önkéntes munkával lecsiszolták, több rétegben lefestették, lelakkozták. Az ajtókra plexiből ablakokat készítettek, így a régi szekrényből igazi könyvszekrény lett. Mellé egy kis piknikpadot is rendeltek, amit szintén ők festettek, lakkoztak le. Az összes munka több mint 25 órát vett igénybe. Az átadóra 2022. december 11-én került sor. Előtte a lakóközösségben 400 példányban szétosztott hírlevélben felhívták a figyelmet a könyvsarokra, bemutatták annak funkcióját, és felhívást tettek, hogy akinek van otthon olyan gyerekkönyve, amit szívesen megoszt a közösséggel, az vigye el vagy az átadó ünnepségre, vagy később majd a parklátogatásaik során. A szekrény már az átadó napján szép számú könyvet tartalmazott – a rendezvényen
    részt vevő családok is vittek jópárat, azóta pedig további kötetekkel bővült a könyvállomány. A könyvszekrényre kihelyezték annak „használati utasítását” is, hogy a későbbiekben is mindenki számára érthető legyen annak funkciója és használatának szabályai. A társasjátékok kihelyezésével szeretnék megvárni a jó időt. A könyvsarok átadójával egyidőben, ugyanazon a napon ünnepelték a pihenőpark fennállásának huszadik évfordulóját is.
  • A Baltazár Színház vállalta a legújabb előadása, a Kvantumtorna ingyenes bemutatását
    óbudai székhelyű szervezeteknek, hogy megismerhessék a színházat és kapcsolatot
    teremthessenek egymással. Céljuk, hogy a különböző civil szervezeteket közelítsék
    egymás felé, ill. aktívabb kapcsolatot kialakítva segítsék a színház működését.
    Egész nyáron és szeptemberben, 3 hónapon keresztül próbáltak a színészek és az alkotók – összesen 31 fő -, hogy októberre megvalósulhasson a Kvantumtorna bemutatója. JÓ JÓbudán! című pályázatunknak köszönhetően pedig a november 27-én 15 órakor kezdődő előadást ingyenessé tették óbudai civil szervezetek számára. Októberben kilencven jelenleg működő óbudai civil szervezetet szólítottak meg, amire harminc szervezet válaszolt, hogy szívesen együttműködnek velük. Végül tizenegy szervezet képviselői (összesen 25 fő) nézték meg az előadást, köztük mi is. Az előadás után egy kis beszélgetésre is invitálták a megjelenteket, saját készítésű süteményekkel kínálták őket. A beszélgetésen bemutatkoztak a szervezetek, elmesélték, hogy mit csinálnak, milyen segítséget várnak más szervezetektől. Az előadást szerették a nézők, többen is megerősítették, hogy a jövőben szívesen elmennének a többi előadásra is. A Panoráma SE később e-mailben megkereste a színházat, hogy beindítja az ülőröplabda edzéseit, ami mozgásban korlátozottak, valamint fogyatékkal élők számára is alkalmas mozgásforma lehet. A projekt remek alkalom az összefogás erősítésére: évente
    többször kellene találkozniuk a szervezeteknek, hogy eseménydús, élénk kapcsolatot
    tarthassanak egymással – így még többen felismernék a csapatmunka hasznát. A Baltazár
    Színház ettől kezdve az előadásait elküldi a szervezeteknek, minél többen tudjanak arról,
    hogy Óbudán van egy színház, ahol minden nap megtörténik a csoda. Összekapcsolódnak a Facebook-oldalakkal, segítik a többi szervezet kommunikációját is.
  • Az Óbor utca környékét újjá varázsoló, helyi lakosokból álló civil csoport. A projekt a
    Tamás utca és Óbor utca sarkán lévő zöld területek szépítésére irányult elsősorban. A
    helyi lakosokból álló lelkes csapat már a pályázat előtt megkezdte tevékenységét, az
    elnyert támogatással pedig még szebbé és tisztábbá varázsolták a környéket.
    A meglévő virágsziget mellé három újabbat alakítottak ki. Folytatták a rézsűs, gazos terület tisztogatását; itt még további munkákra, talajrendezésre lesz szükség, amit a jövő évben folytatnak majd. Terveikben a pályázatuk elkészítésekor még nem szerepelt, viszont a folyamatos ötletelések eredményeként megszületett egy szalmabábu páros, Rézi tánti és Szepi bá’. Őket az Óbor utcai részre, két virágsziget közé, egy raklap-padra ültették ki. Miután több pozitív visszajelzést kaptak, ezt az ötletet is továbbfejlesztették: december elején maga a Mikulás ült a padra, hogy ott várja a környékbeli kicsiket, nagyokat. A virágszigetek kialakítása, a rézsűs terület rendezése, a szalmapár és a raklap-pad készítése közösségi munka keretében történt. Voltak, akik a munkájukkal segítettek, voltak falubeliek, akik növényeket adtak, volt, akitől raklapot, másoktól ruhákat kaptak. Volt, aki a raklapot feldarabolta, volt, aki összerakta. És volt, aki a kerti csapjáról egész nyáron át biztosította a locsolóvizet. A munkák nagy része ad hoc zajlott, ahogy éppen a tennivaló megkívánta, illetve az időjárás megengedte, de a rézsű tisztítását szervezett közösségi munka keretében végezték. Fontos kerületi kapcsolódás, hogy az általuk gondozott környék egy frekventált terület, a Tamás utcai temető közvetlen szomszédjában található, így a temető látogatóit már egy szebb környezet fogadja szeretteik sírjának felkeresésekor. Egy egyesület létrehozását is tervezik ahhoz, hogy tevékenységükhöz megfelelő anyagi hátteret tudjanak teremteni a jövőben – a terület szépítése tovább folytatódik, illetve a kialakított virágszigeteket is folyamatosan karban kell tartani: gyomlálni, locsolni, gondozni kell a növényeket, valamint egy szemétgyűjtő elhelyezését is tervezik a területen.
  • A Julika utcai lakóközösség nevében pályázó Simányi Péter és kis csapata sikerrel
    szervezte meg és bonyolította le az immár második alkalommal megrendezésre kerülő
    Julika utcai utcabált, azaz a JuliBulit. Az eseményre 2022. augusztus 27-én került sor
    gyerekprogramokkal, közös evéssel, barátkozással, beszélgetéssel, élőzenével, tánccal és
    karaokéval. A helyszín és a programok tervezésénél kiemelt szempont volt az egymásra figyelés, a közösen eltöltött idő és a közösség erősítése, valamint, hogy minden korosztály jól érezze magát: a kisebbek számára gyereksarok került kialakításra arcfestéssel, társasjátékokkal, zsákbamacskával, buborékfújással, a felnőttek beszélgettek, bográcsos ragut és kolbászos lecsót főztek, süteményeket sütöttek, este pedig élő zene mellett énekeltek – táncoltak. Simányi Péter főszervező beszédet tartott, amiben megköszönte mindenkinek a részvételt és a hozzájárulást, ill. beszélt a közösségépítés, és a közösségi gondolkodás, összetartás fontosságáról is, hiszen a jövőbeli közösségi kezdeményezések tekintetében is létfontosságú az erős kapcsolati háló. A nap folyamán a résztvevők csúcs létszáma 80 fő fölött volt, az esemény közben a kihelyezett adománygyűjtő dobozba összesen 30 000 forint adomány gyűlt
    össze az OMSZ Óbuda-Békásmegyer Mentőalapítvány számára, melynek átadása egyelőre szervezés alatt áll. A szervezők folyamatosan ötletelnek a közösség építésének további lehetséges módjain (utcagondozás, fásítás, járdaépítés, stb.).

Sajtóvisszhang

2022 szeptemberében meghívást kaptunk „Óbudai civileket támogat a Jóbuda Közösségi Alapítvány” címmel egy reggeli interjúra a Civil Rádióba a JÓ JÓbudán! pályázatunk kapcsán, ahol Götz Eszter, kuratóriumunk elnöke mesélt az alapítványról, a pályázatról, valamit a nyertesekről.


Ukrajnából menekült gyerekek és családjaik támogatása

A 2022 februárjában kitört ukrajnai háború elől menekült-áradat indult Magyarország felé. A
menekültek egy része itt maradt és igyekezett munkát vállalni, gyermekeiket iskolákban,
óvodákban elhelyezni – nyelvtudás és kapcsolatok nélkül, magukra hagyatva minden
problémával. Alapítványunk 2022 márciusában, alig néhány héttel a háború kitörése után, egy
újonnan vásárolt mosógépet adományozott a határ menti Uszka falu közösségei részére, hogy
az áthaladók ruháit, alvó holmijait gyorsan tisztítani tudják, és így fogadni az újabb érkezőket.
Az International Visegrad Fund a nyár elején pályázatot írt ki a menekültek támogatására, a
közösségekbe való integrálására. A pályázatra benyújtott projektünkkel 1 350 000 Ft
támogatást nyertünk, melyet az alábbi programelemekre fordítottunk:

  • tartós élelmiszerek vásárlása 11, a kerületbe menekült ukrajnai család részére;
  • 2022 szeptember és 2023 március között összesen 6 közös program szervezése a kerületbe menekült ukrajnai családok gyermekei és családjai részére (összesen 50 fő);
  • karácsonyi ajándékcsomag 13, a kerületi iskolákban elhelyezkedett ukrajnai menekült
    gyermek részére.
  • A projektünkkel párhuzamosan felállítottunk egy Krízis Alapot, amelyből 250 000 Ft-tal
    támogattuk a Budapest 3. kerületébe menekült ukrajnai családokat (téli ruha és tartós
    élelmiszer vásárlása a családoknak).


Mentorprogram kerületi általános iskolások tanulási nehézségeinek leküzdésére

2022. szeptemberben indítottuk el Mentorprogramunkat, amelynek keretében a hátrányos helyzetű kerületi gyereket segítjük rendszeres szaktanári korrepetálással, hogy javíthassanak az iskolai teljesítményükön. 2022 folyamán összesen 8 kerületi általános iskolai diáknak tudtunk
segítséget nyújtani. A programot a kerületi iskolákkal való együttműködésben, közösségi
adományozás útján összegyűjtött forrásból fedezzük és folyamatosan végezzük az iskolaév
során.


Tanévkezdő tanszervásár

Az óbudai Platán Könyvtárral együttműködésben 2022. szeptember 5-én, a tanévkezdés előtti
napokban tanszer-csereberét rendeztünk az óbudai Platán Könyvtárral együttműködésben.
Sokan elhozták a használt, de még jó állapotban lévő iskolatáskáikat, tolltartóikat, üres
füzeteket, szép ceruzákat. Körülbelül 30-35 család jött el a Sulibazárra, és sok gyerek talált
magának apró kincseket a csereberére kitett holmik között.


Jó reggelt JÓbuda – hajnali helytörténeti séta

November 5-én egy hajnali kerületi helytörténeti séta keretében meséltünk Óbuda néhány
nevezetességéről az érdeklődőknek. A séta végén közös reggelit rendeztünk a Római-parton, a
résztvevők száma 25 volt.


Köztéri pad örökbefogadása és felújítása

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat fenntarthatósági szakértője azzal a kezdeményezéssel
kereste meg az alapítványunkat, hogy volna-e kedvünk örökbe fogadni egy padot a
kerületben. Igent mondtunk, és a választásunk két, akkor már romló állapotú padra esett az
Arató Emil téren, amelyek közel vannak egy iskolához, több ovihoz, a játszótérhez és a
fitneszparkhoz, ezért sokan használták (volna) őket. Mivel 2022 ősze óta együttműködünk a
Kerék utcai iskolával, felmerült, hogy az örökbe fogadott padokat is az ukrajnai menekült és a
magyar tanulókkal közösen újítsuk fel. Az iskola két rajztanára pályázatot hirdetett a gyerekek
között a padok díszítésére. 29 pályamű érkezett be, melyeket a tanárok elküldtek nekünk –
egyelőre az alkotók neve nélkül. A 29 közül először a JÓbuda csapata választott ki hatot,
majd ezeket a Facebookon is nyilvánosságra hoztuk, és közönségszavazást indítottunk. A két
legtöbb szavazatot kapott művet festették meg egy tanárnő segítségével a Kerék utcai
iskolások azokra a paddeszkákra, amelyeket egy kerületi asztalosmester készített el.
A padavatás 2023 tavaszára került át: április 25-én kora délután avattuk fel a padokat. Ott
voltak velünk a rajzokat készítő gyerekek, az őket segítő tanárok, Óbuda polgármestere, az
önkormányzat fenntarthatósági szakértője és a helyi lakók.